Неделя, 7 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.05.2019  » Ползите от футбола


  Често родителите на трениращите футбол деца или тийнейджъри се тревожат за получаване на чести травми или тежки наранявания. Статистически проучвания показавт, че леките травми са сравнително чести във футбола, но процентът на тежки наранявания е значително по-нисък в сравнение с редица други спортове – хокей, баскетбол, хандбал и други.

  Статистическите данни показват още, че по-младите играчи (между 8-12-годишна възраст) имат най-нисък процент на нараняване от всички останали възрасти. Предполагащите се рискови фактори, във връзка с покачване процена на наранявания, са подобряване на бързината и същевременно силата на играчите. Респективно ударите са с много по-висока сила и съответно по-сериозни по тежест.

  Придържайки се максимално към правилата и правилното обучение от страна на треньорите помага на играчите да намалят шансовете си за наранявания и паралелно с това наслждавайки се на играта.

  Тренирането на футбол има редица положителни страни. Редовните тренировки засилват изключително много издръжливостта на трениращите, същевременно се тренира тяхната ловкост и бързина.

  Поддържането на килограми в желани граници също е една от ползите, тъй като спортът е свързан с изгаряне на голямо количество калории. Не на последно място значение има работата в екип и социалните контакти.

  Треньорите са отговорните лица, които е важно да следят за стриктно придържане към правилата. Най-рискови са нараняванията в областта на главата и шията, които са водеща причина за тежки последици. Това е и причината наказанията при удари в областта на главата да бъдат безкомпрописни.

  Не всички контузии могат да бъдат предотвратени, но някои от тях могат да бъдат избегнати. Спортистите трябва да бъдат обучавани на безопасни техники за игра и да следват правилата на играта. Намаляване на времето за пряк контакт между трениращите може да намали съществено риска от травми.

  Спортът може да бъде стресиращ в някои моменти (особено преди важни състезания), но предимставата са далеч повече. Най-често стресът се поражда от недостатъчни умения и несигурност на игралния терен.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »