Вторник, 20 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.06.2019  » Каква е ползата от консумацията на водородна вода?


  За да бъде представено действието на водородната вода е необходимо да се разгледа основният ѝ компонент, на който се дължат нейните ефекти, а именно молекулярният водород. Той се характеризира с антиоксидантен ефект, като има способността да преминава през клетъчните мембрани и да се насочва към клетъчни органели (например митохондриите) и ядрото. Антиоксидантното действие се изразява в селективно намаляване на активните форми на кислорода.


  Първите съобщения за ефектите на молекулярния водород са от 1975 г. Опит с мишки с рак на кожата са поставени в камера с повишено съдържание на водород във въздуха под налягане. Резултатите показват намаляване размерите на злокачественото заболяване. През 2005 г. японски учени разработват метод, чрез който да се получава вода, обогатена с водород. А при лабораторно изследване се установява, че редовното ѝ прилагане води до намаляване на оксидативния стрес.


  Интересът към водородната вода постепенно започва да нараства. Правят се редица проучвания при различни заболявания – метаболитни нарушения (диабет), възпалителни процеси, както и някои невродегенеративни заболявания. Противовъзпалителният ефект се дължи на неутрализирането на радикали, които допълнително потенцират възпалителния процес.


  Какви са ползите от употребата на водородна вода при спортисти?

  Мускулният контрактилитет (съкратителната способност) по време на високоинтензивни интервални тренировки води до оксидативен стрес, който има основна роля в натрупването на млечна киселина и като резултат изразена в различна степен мускулна умора и мускулна треска. Налице може да има още микротравматизъм.


  Пилотно проучване изследва ефектите на обогатената с водород вода върху оксидативния стрес и мускулната умора в резултат от интензивни тренировки. В контролните групи са включени десетима участници, трениращи футбол, които са във възрастов диапазон 20,9 ± 1,3 години. Назначени са тестове с физическо натоварване и кръвни изследвания. Всеки участник е прегледан два пъти в хода на кръстосан двойно-сляп дизайн на проучването.


  Участниците получават вода, обогатена с водород или плацебо (вода от чешмата) през едноседмичен интервал от време.


  Въпреки че интензивната тренировка води до повишаване нивата на лактат в кръвта при изследваните, получили плацебо продукт, оралният прием на водородна вода при втората група предотвратява повишаването на лактата в кръвта по време на по-интензивни тренировки.


  Друго проучване оценяване ефектите от екзогенния внос на водород, като част от непосредственото третиране на спортно обусловени мекотъканни травми.


  В изследаването са включени 36 професионални спортисти, които са били  прегледани от сертифициран специалист по спортна медицина през първите 24 часа след настъпването на травмата. Участниците са разпределени в три рандомизирани групи. Като пациентите от контролната група са лекувани спрямо стандартните препоръки за лечение на мекотъканни травми.


  На пациентите в първата експериментална група е приложено същото лечение както при контролната група, но с допълнително приложение през цялото време на изследването на орални таблетки, богати на водород (2 г на ден). При пациентите от втората експериментална група допълнително, освен орални таблетки водород са прилагани и локални компреси с водород (6 пъти на ден, в продължение на 20 минути). Оценка на състоянието на пациентите е направена в момента на първичния преглед, след 7 и след 14 дни от настъпването на травмата.


  Резултатите показват разлики във възстановяване обема на движение между трите проследени групи. При групата с орално и локално приложение на водород е налице по-бързо възстановяване на физиологичния обем движения както при флексия, така и при екстензия на увредения крайник, в сравнение с контролната група и тази, при която са прилагани само таблетки с водород.


  Библиография:
  1. Пилотно проучване. Ефекти от употребата на обогатена с водород вода върху мускулната умора в резултат от усилени тренировки при професионални спортисти, Aoki K., Nakao A., Adachi T., Matsui Y., Miyakawa S..
  2. Ефективност на топичния и приетият per os водород при спортно обусловени мекотъканни травми, Ostojic SM., Vukomanovic B., Calleja-Gonzalez J., Hoffman JR.
  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »