Вторник, 20 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.06.2019  » Домати – за оптимално функциониране на очите


  Доматите са изключително полезни зеленчуци с цвят, който може да варира от зелено, жълто, оранжево до червено. Те съдържат витамин А, С, Е, К, ниацин, витамин В6, фолиева киселина, калций, магнезий, фосфор, калий, мед, манган, ликопен, бета-каротин и още много други.

  Доматите са полезни за очите

  Тези зеленчуци съдържат витамин А и свързаните с него каротеноидни антиоксиданти, които намаляват увреждането на макулата на очите. Те спомагат за запазването на зрителния нерв и подобряват нощното виждане. Елементите в доматите също намаляват симптомите на замъгленост, катаракта и спомагат за оптималното функциониране на очите в напреднала възраст.

  Доматите запазват здравето на сърцето

  Редовното консумиране на домати осигурява многобройни благоприятни ефекти върху сърцето. Това се дължи най-вече на присъствието на бета-каротин и антиоксиданта ликопен. Проучвания показват, че липсата на тези две хранителни вещества са свързани с голям риск от сърдечни заболявания и инсулт. В допълнение, те спомагат за намаляване на въздействието на оксидативните увреждания върху сърцето и понижават холестерола.

  Доматите намаляват риска от рак

  Съществуват все повече доказателства в подкрепа на факта, че увеличаването на консумацията на домати, е свързано с намален риск от рак и особено този на гърдата, простатата и дебелото черво. Тези ефекти се дължат на присъствието на ликопен, въпреки че другите хранителни вещества в доматите също играят важна спомагателна роля в предотвратяването на образуването на раковите клетки. Тъй като те са богати на антиоксиданти като витамин С и Е, се стимулира имунната система, която възпрепятства появата на рак. 

  Доматите подобряват здравето на костите

  Благодарение на съдържанието на калций и магнезий, както и ликопен, се предотвратява оксидативното увреждане на костите. Значението на ликопен е потвърдено от жени в постменопауза, които са имали ускорена загуба на костна маса.

  Доматите забавят неврологичните състояния

  Невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон може да бъдат забавени или потиснати чрез консумиране на домати. Ликопенът в тях запазва оптималната функция на мозъка, тъй като намалява възпалителните процеси и ефекти.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »