Понеделник, 21 Октомври 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.06.2019  » Кайсиите – притежават слабително действие


  Благодарение на разнообразните ползи за здравето и хранителния си профил, кайсиите се считат за суперхрана. В тях се съдържат значителни количества витамини като витамин А, С, Е, К и ниацин. Богати са и на редица минерали като мед, калий, манган, фосфор и магнезий, както и много други. Източник са на диетични фибри.

  Едно от най-полезните свойства на тези толкова вкусни и здравословни плодове е облекчаването на запека. Съдържат много добри количества фибри, поради което имат слабително действие. Те стимулират стомашно-чревния тракт и подобряват движението на червата. Също стимулират храносмилателните и стомашни сокове, които помагат за усвояването на хранителните вещества и съответно за по-лесното обработване на храната. 

    Ползите им обаче не свършват дотук. Те притежават свойството да укрепват костите. Това се дължи на минералите като калций, манган, фосфор, желязо и мед, които са необходими за развитието на костите. Така че редовното им консумиране освен че ги заздравява, помага за превенция от различни костни заболявания като остеопороза.

  Минералите мед и желязо в кайсиите също подпомагат производството на хемоглобин. Поради тази причина кайсиите са плодове, които подобряват симптомите на анемия, която е свързана с дефицит на желязо. Състоянието може да доведе до умора, слабост, замаяност и проблеми с храносмилането. Освен желязото, медта също е много важен елемент за образуването на червени кръвни клетки. Ето още една добра причина да се консумират редовно тези толкова вкусни плодове!

  Кайсиите също могат в превенцията на рака. Особено полезни са техните ядки, тъй като съдържат каротеноиди и антиоксиданти съединения, които елиминират свободните радикали, водещи до образуването на раковите клетки. Антиоксидантите в тях също възпрепятстват появата на сърдечни заболявания и болест на Алцхаймер.

  Кайсиите също са чудесен плод за предпазване на сърцето от заболявания като инсулт, инфаркт и атеросклероза. Това се дължи на диетичните фибри и калия, които допринасят за доброто здраве на сърцето. В допълнение, калият в кайсиите помага за понижаване на кръвното налягане. 

  Кайсиите укрепват здравето на очите. Както повечето оранжеви плодове и зеленчуци като моркови, тиква и др., така и кайсиите са изключително полезни за очите. Благодарение на бета-каротин, се повишава притокът на кръв, като се възпрепятства дегенерация на макулата.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net