Неделя, 7 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  26.08.2019  » Прегърбена стойка – как с упражнения да я подобрим?


  Редица са факторите, които водят до заемането на неправилна позиция на тялото и постепенно прегърбване, което от навик се превръща в постоянно телодържание. Значение има заемането на статични, еднотипни позиции; обездвижването, неправилно подбрани стол и бюро на работното място и други.

  Целта на кинезитерапията при случаите с прегърбване е да се изгради навик за правилно телодържание, засилване на т. нар. паравертебрална мускулатура – разполагаща се непосредствено по дължина, от двете страни на гръбначния стълб, както и премахване на погрешно формираната стойка.

  В подготвителната фаза могат да бъдат включени масажи за отпускане на мускулатурата, упражнения за корекция на стойката, както и разновидности на ходене.

  Започва се с тилен стоеж до стената и се правят клекове – при клякане се издишва, а при връщане в първоначална позиция се вдишва. Правят се 7-8 повторения с бавен темп. Добре е гърбът да се държи към стената, за да може да се формира навик за изправен стоеж.

  Препоръчително е ходенето срещу и пред огледало, за да се контролира обективно стойката. Може да се изпълнява в рамките на 1-2 минути. Друго подходящо упражнение са висовете от Шведска стена. На първа стъпка се изтегля торса нагоре, а на две се връща обратно. Правят се отново 7 до 8 повторения.

  Към основната част на комплекса с упражнения влизат тренировка за разтягане на мускулите на торса, подобряване на мускулната сила и засилване на мускулния корсет – предпочитат се изометрични упражнения (без промяна в дължината на мускула).

  От разкрачен стоеж с тояжка хваната с две ръце зад лопатките се правят водоравни наклони и връщане в начална позиция. Правят се 6-7 повторения.

  От колянна опора на първа стъпка ръцете се приплъзват напред и встрани, а тазът остава неподвижен. На втора стъпка се връщаме в начална позиция. Отново повторенията могат да бъдат 7-8, с подледващо вдигане на бройката до 10-12.

  От лег с разкрачени крака и ръце под брадата – първа стъпка е повдигане на лява ръка страни и нагоре, а на втора стъпка – връщане в изходна позиция. Основно се набляга на гръдния отдел на тялото. При повдигане се вдишва, а при връщане – издишване.


  Библиография:
  1.    Специализирани кинезитерапевтични програми при гръбначни изкривявания, Митова Ст., Благоевград, 2018г.

  puls.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »