Сряда, 3 Юни 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.10.2019  » Какво трябва да знаем за яйчния жълтък?


  Яйчният жълтък не се слави с добра репутация, поради високото съдържание на холестерол. Повечето специалисти съветват ограничаване приема на жълтъци, особено от хора с висок холестерол и повишено кръвно налягане.

  Скорошни изследвания обаче, сочат, че нивата на холестерола в кръвта не се влияята в голяма степен от прима на храни, съдържащи холестерол. Както белтъкът, така и жълтъкът на яйцето съдържат много витамини, минерали и мазнини.

  Какви са ползите от консумацията на яйчни жълтъци. Яйцата са евтин, но много здравословен продукт. С тях могат да се сготвят различни ястия, бързо и лесно. Яйцата не са забранени от никоя религия или обичаи. Консумацията на цяло яйце – белтък и жълтък осигурява оптимален баланс от белтъци, мазнини и калории, които осигуряват на тялото нужната енергия и ситост.

  Разумната консумация на яйчни жълтъци подобрява дейността на имунната система, очното здраве, включително намалява риска от макулна дегенерация и т.нар. старческо перде. Жълтъците повишават костната плътност и тяхната устойчивост. Те поддържат доброто здраве на косата и кожата, а също така на жлъчните пътища, поддържат кръвното налягане в нормални граници подобряват мозъчната функция и спомагат развитието на мозъка при подрастващите.

  Хранителни факти за жълтъка. Количеството на нутриентите във всеки жълтък зависи от размера на яйцето, как са били отглеждани кокошките, техният вид и т.н. Хранителните качества на яйцето, не на последно място, зависят от начина, по който са приготвени. Така например готвенето на яйца в олио удвоява, дори утроява количеството на мазнините и холестерола.

  По данни от различни здравни организации стандартен яйчен жълтък от яйце около 17 грама съдържа: 55 калории, 2,7 гр протеин, 4,51 г мазнини (от които 1,624 г са наситени, 1.995 г мононенаситени и 0,715 г полиненаситени), 184 мг холестерол, 0,61 г въглехидрати, 0,10 г захари. Яйчният жълтък съдържа поне 7 есенциални минерала: калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк.

  В жълтъка се съдържат 43% от общия белтък на яйцето. Почти всички водо- и мастно разтворими витамини се намират в жълтъка.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »