Понеделник, 10 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  13.01.2020  » Упражнения за пациенти със захарен диабет


  Захарният диабет е най-честото метаболитно заболяване, което с прогресиращи темпове се разпространява в световен мащаб, а при пациенти с по-голяма давност на заболяването става е все по-труден контролът с медикаменти.

  В началните етапи на заболяването, когато депата с хормона инсулин са достатъчни, а клетките на панкреаса компенсират ниското ниво в кръвта или затруднения отговор на рецепторите, промяната в начина на живот може да направи процеса обратим.

  Така още в началото подходящите промени в диетата, както и редовната физическа активност могат значително да повлияят върху заболяването.

  Тежките усложнения, особено отстрана на сърдечносъдовата система, придружени с висока заболяемост и смъртност, определят социалната значимост на това заболяване.

  Намалената физическа активност може не само да не води до подобрение на заболяването, но и да допринесе за влошаване на симптомите. Повишава се рискът от проява на хипо- и хипергликемии, както и проявите на диабетно стъпало, периферно невропатия.

  В зависимост от нивото на тренираност към ежедневните упражнения могат да се включват и серии с използване на гимнастическа тояжка, топки, гирички до 12 кг. Упражненията се редуват с динамично дишане. Броят на повторенията на всяко упражнение е 10-12 пъти за всяка мускулна група. При диабетиците се препоръчва при всяка тренировка да не се тренира само отделна група мускули, а тези на цялото тяло.

  Препоръчителни са тренировките навън, като всяка една трябва да бъде с максимална продължителност 30-40 минути. Препоръчва се да няма по-голямо прекъсване от 2 дни на ежедневните тренировки, за да не се намали и чувствителността на мускулните клетки към инсулина, която се постига с редовна работа.

  Подходящи за пациенти с хронични усложнения на диабета са честите разходки на сравнително по-кратки разстояния. Но при ходенето е трудно да се постигне висок разход на енергия, което определя ниската си ефективност при затлъстяване.

  Тренировките на велоергометър позволяват добро отмерване на разхода на енергия в широк диапазон от натоварвания, ефективно наблюдение на сърдечната честота и кръвното налягане. Препоръчва се за аеробни упражнения при пациенти с хронични усложнения, затлъстяване, ретинопатия и засегнатите стави.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »