Неделя, 9 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  28.01.2020  » Подходящи упражнения при невроза


  Към групата на неврозите влизат неврастенията, хистерията, както и натрапчивите и страховите неврози.

  Неврастенията може да протече под три различни форми – хиперстенна, хипостенна и смесена. При хиперстенната или наричана още истерична невроза преобладават възбудните процеси – пациентите са невъздържани, налице е раздразнителност и избухливост, както и в някои моменти проява на изразена работоспособност.

  Лечебната физкултура има за цел общоукрепващо действие, както и уравновесяване възбуждащите и задържащите процеси в кората на главния мозък. Освен това се отвлича вниманието на пациента от натрапливите мисли и страхове, които са често налице при различните видове неврози. При хиперстенна форма се избягват игрите със състезателен характер, защото могат да имат противоположен на желания ефект. Комплексът от упражнения включва различни упражнения, които е препоръчително да се изпълняват поне веднъж на ден.

  Започва се с ходене с бавно темпо, като на всеки две крачки ръцете се повдигат напред и се вдишва, а по време на издишването се правят отново две крачки, сваляйки ръцете надолу. Изпълнява се в рамките на 1-2 минути, за да се урегулира дишането, което оказва отпускащ ефект.

  Същото упражнение може да бъде изпълнявано и с правене на кръгове с ръцете – напред, надолу, назад и нагоре. Друго упражнение е повдигане на единия крак и едновременно на ръцете с вдишване, след което отпускаме в начална позиция и издишваме. Изпълнява се 15-20 пъти на всеки крак. Отново тук дишането има водеща роля. Освен с изнасяне напред или нагоре, същото упражнение може да се изпълнява и с изнасяне назад на крака.

  Следващо упражнение е от разкрачен стоеж и изправена позиция отвеждане на тялото вляво и вдясно настрани. Дишането в този случай е свободно и се правят по 8-10 повторения на всяка страна.

  Клековете също се препоръчват, като ръцете могат да бъдат вдигнати нагоре или да се поставят върху коленете при всяко клякане. Нападите също са подходящи – с изнасяне напред на единия крак и повдигане на ръцете нагоре.

  Комплексът може да бъде завършен с упражнения за координация. От стоеж двете ръце се поставят отстрани и пръстите се свиват, с изключение на показалците. След което със затворени очи бавно се приближават един към друг, след което се раздалечават. Дишането е свободно отново.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »