Вторник, 31 Март 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.02.2020  » Оргазмът намалява пристъпите на главоболие


  Оргазмите при мастурбация водят до отделянето на един своеобразен коктейл от хормони и невротрансмитери (като допамин, серотонин и окситоцин). Това от своя страна води до балансиране нивата на кортизол (т. нар. хормон на стреса). От своя страна този баланс има отношение към по-доброто функциониране на имунните защити на организма.

  Но освен множеството проучвания и получените резултати, според експертите има още области, в които има още какво да се търси и изследва – например как отделените съединения влияят върху мозъчната дейност.

  Мастурбацията води до отделянето на големи количества допамин, който е пряко свързан с усещането за удоволствие. Заедно с този невротрансмитер по време на оргазъм се отделя и окситоцин, познат като "хормон на любовта".

  Тази смес от химични съединения се отразява положително върху настроението ни и играе ключова роля за намаляване на стреса, водейки до релаксация. Окситоцинът също води до намаляване нивата на кортизол в кръвта, който се увеличава при състояния на тревожност, страхови неврози, както и при чести паник атаки.

  Проучване, проведено от Катедрата по медицинска психология в университетската клиника в Есен (Германия), показва че пряк ефект от мастурбирането е увеличаване на белите кръвни клетки – левкоцитите. В изследването са включени общо 11 доброволци, при които били анализирани броят на белите кръвни клетки на всеки участник 5 минути преди и 45 минути след достигане на самостоятелно предизвикан oргазъм.

  Резултатите потвърдиха, че сексуалната възбуда и оргазмът увеличават броя на белите кръвни клетки, особено на фракцията от т. нар. естествените клетки убийци.

  Други проучвания показват, че мастурбацията може да облекчи проблеми със съня, както и пристъпни главоболия.

  Няколко изследвания показват, че серотонинът и норепинефринът, които се отделят по време на мастурбация и оргазъм, имат положителен ефект върху фазите на съня. Освен това по време на сън се отделят протеини, наречени цитокини, които са първа линия за борба с инфекциите.

  Според друго проучване сексуалната активност и честите оргазми могат да водят до облекчение на мигренозните пристъпи.

  В експеримента вземат участие общо 800 пациенти с мигрена и 200, които се оплакват от клъстърно главоболие. Проучването показва, че 60% от доброволците изпитват облекчаване на главоболието, непосредствено и през следващите няколко дни след сексуална активност и достигане на оргазъм. При тези, при които не е налице облекчение е установено значително по-ниско отделяне на ендорфини по време на секс.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »