Петък, 30 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  05.03.2020  » Защо да хапваме тофу?


  Тофу се приготвя от извара от соя. Тофу е без глутен и е с ниско съдържание на калории. Не съдържа холестерол, а е отличен източник на желязо и калций. Той е важен източник на протеини и особено подходящ за вегани и вегетарианци. 


  Изследвания свързват тофу и неговите високи нива на изофлавони с по-нисък риск от няколко заболявания, свързани с възрастта и начина на живот. Установено е, че консумацията на тофу намалява нивата на лошия LDL холестерол. Не е доказано обаче, дали увеличава нивата на добрия HDL холестерол. Това от своя страна намалява риска от атеросклероза и високо кръвно налягане.


  Тофу е подходящ при жени, навлезли в период на менопауза, тъй като се облекчават симптомите на менопауза като горещи вълни. Благодарение на соята се намаляват честотата и тежестта на горещите вълни.


  Консумацията на тофу е свързан с намален риск от някои видове рак. Изследвания показват, че жените, които ядат соеви продукти поне веднъж седмично, имат с 48-56% по-нисък риск от рак на гърдата. Счита се, че този ефект е заради изофлавоните, за които е доказано, че влияят положително на менструалния цикъл и нивата на естроген в кръвта.


  Друго проучване отбелязва, че по-високият прием на тофу е свързан с 61% по-нисък риск от рак на стомаха при мъжете. Интересно е, че второ проучване отчете 59% по-нисък риск при жените. Трето изследване на 633 476 души свързва по-високия прием на соя със 7% по-нисък риск от рак на храносмилателната система.

  Други проучвания установяват, че мъжете, консумиращи тофу, са с 32 до 51% по-нисък риск от рак на простата.

  Няколко проучвания пък показват, че соевите изофлавони могат да засилят контрола на кръвната захар. Така в проучване на здрави жени след менопауза се установява, че 100 мг соеви изофлавони на ден, намаляват нивата на кръвната захар с 15%, а нивата на инсулин с 23%. Изофлавоните също така подобряват чувствителността на инсулин, като същевременно намаляват риска от сърдечни заболявания.


  Други ползи от консумацията на тофу включват подобрено здраве на костите, еластичност на кожата и загуба на тегло. 

  Консумацията на тофу е безопасна, но с повишено внимание трябва да бъдат жените с тумори на гърдата и проблеми с щитовидната жлеза.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.10.2020 - КИНОПРОГРАМА Cinema City Русе
  30 октомври и 5 ноември

  всички интервюта  »