Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  19.03.2020  » Няколко ползи от разтягането


  Има много ползи от редовното разтягане на мускулите. Първата е свързана с увеличаване на гъвкавостта, което е от решаващо значение за цялостното здраве. С подобрена гъвкавост може да се извършват ежедневни дейности с относителна лекота, но също така се намалява вероятността от обездвижване на късна възраст. Когато тялото е добре разтегнато, се подобрява и стойката.

  Редовното разтягане също така увеличава притока на кръв към мускулите. Подобрената циркулация може да съкрати времето на възстановяване на мускулите, а също така да предотврати болезнеността в тях. 

  Ако мускулите са стегнати, това може да доведе до намален обхват на движение. В резултат мускулите на гърба се напрягат. От друга страна, разтягането може да помогне за предотвратяване на болки в гърба.

  Ежедневното разтягане на мускулите също е свързано с намалена вероятност от стрес. Когато се изпитва напрежение, има голям шанс мускулите да са напрегнати. Причината е, че мускулите се стягат в отговор на физически и емоционален стрес. Затова в напрегнати ситуации разтягането трябва да бъде съсредоточено върху области, в които има склонност да се задържа стресът, а това са шията, раменете и горната част на гърба. Схващането в тези области още може да предизвика появата на главоболие. За да се избегне това, трябва да се правят ежедневния разтягания на тези части за по няколко минути.

  Има различни видове разтягания - статично и динамично, които са най-често срещаните форми, но има и много други. Статичните разтягания включват разтягане и задържане в удобна позиция за около 20-30 сек. Тази форма на разтягане е най-благоприятна да се прави 5-10 минути след тренировка. За разлика от тях динамичните разтягания представляват активни движения, които се правят преди тренировка, за да може мускулите да се подготвят за движение. Те се правят между 5 и 10 минути преди упражненията.

  В дните, когато не се спортува, пак може да се прави 5-10 минути стречинг. Ако работата например е свързана с компютър или на бюро, на което се прекарва време почти през целия работен ден, е добре да се правят периодично статични разтягания, за да се избегне схващане на тялото.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »