Четвъртък, 21 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  01.07.2020  » Може ли пицата да е здравословна?


  Пицата е може би най-известното кулинарно творение на италианците, което отдавна е напуснало пределите на Ботуша и се е превърнало в едно от най-консумираните ястия в целия свят. С все по-осезаемото навлизане на фитнес вълната и балансираното хранене, все повече хора се питат здравословна ли е пицата, или е по-добре да я изключим от нашия хранителен прием? Отговорът ще потърсим в следващите редове.

  Вредна ли е пицата?

  Хрупкавото тесто, покрито с доматен сос, разтопена моцарела и подправки е неустоима комбинация. Но дали тя е здравословна, или не до толкова, зависи най-вече от начина на приготвяне, съставките и количеството, което ще изядете. 


  Замразените пици определено са най-несъвместими със здравословното хранене. Ако обърнете внимание на етикета, където е посочена хранителната стойност, ще забележите, че полуфабрикатите изобилстват от калории - средно около 360 kcal на 100 грама. Ако сами изядете една голяма пица, около 500 гр., това означава, че само за едно хранене ще сте консумирали 1800 калории, при препоръчителен дневен прием за възрастен - 2000.  Освен това, в тях има високи нива на натрий, захар и не особено полезни мазнини. Макар да са лесен и удобен начин да направите вечеря, без да отделяте много време, съветваме ви да не ги консумирате редовно. 


  Свежо приготвена пица в пицария е по-добра алтернатива. Разбира се, трябва да имате предвид, че рецептите, съставките и начините за приготвяне варират. В повечето ресторанти, където приготвят хубава пица, използват свежи съставки, домашно приготвено тесто и сосове, които не изобилстват от захар или консервиращи съставки. В свежите зеленчуци витамините и полезните минерали се запазват, за разлика от замразените такива. Имайте предвид, когато избирате пица да не прекалявате със топингите и сосовете, защото те могат значително да увеличат консумираните калории. 


  В случай, че имате време за готвене, заменете замразената пица с домашно приготвена. Домашно приготвената пица е най-подходящият вариант за здравословно хапване, тъй като вие сами избирате какви съставки да използвате и в какво количество. Това означава, че може да елиминирате или ограничите тези продукти, които смятате, че не са полезни и да ги замените с други.


  Традиционните рецепти за пица включват просто тесто, замесено от мая, брашно и вода, върху което се добавя доматен сос и някакъв вид сирене. Консумирани в умерени количества, всички тези съставки носят ползи за вашия организъм. 


  Още по-хубавото е, че в интернет може да откриете разнообразни рецепти за пица, които са изключително здравословни. Например, вместо с обикновено бяло брашно, може да омесите тестото с пълнозърнесто, което е по-богато на минерали. Ако не искате да хапвате тестени неща, може да направите блат за пица от тиквички или карфиол, което няма да промени прекрасния вкус на ястието, но ще го направи по-леко и нискокалорично. 
  Другият бонус е, че да направите пица вкъщи не изисква чак толкова много време. Ако ви липсват съставки, а не искате да се редите на опашки в магазина, foodpanda предлага доставка на храна и продукти, така че не се налага да напускате дома си и пак може да приготвите вкусна пица. 


  В обобщение, пицата може да бъде както здравословна храна, така и не особено. Това зависи от начина, по който я приготвяте и какво количество консумирате. Същото важи и за останалите видове храни, така че ако искате да се храните балансирано, внимателно подбирайте къде се храните или направо приготвяйте ястията вкъщи.
  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »