Събота, 23 Октомври 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  21.09.2021  » Как да пресадите цвете, без да го убиете


  Има няколко причини, поради които се налага да пресаждате саксийни цветя, пише iwoman.bg. Ето кои са основните от тях:

  1. На растението му е тясно

  Забелязали ли сте, че почвата в саксията се е издигнала и корените са излезли на повърхността? Това означава, че цветето е "израснало" от предишната си саксия и трябва да бъде пресадено в по-голяма.

  2. Почвата е изчерпана

  Ако въпреки редовното подхранване растението не расте, губи листата си и спира да цъфти, това са признаци на изчерпване на хранителните вещества на почвата. Трябва да пресадите цветето в нова пръст.

  3. Почвата е сбита

  Ако почвата в саксията се е превърнала в каменна топка, значи вашето цвете няма с какво да диша. Корените не получават достатъчно кислород и растението спира да се развива.

  4. Поява на паразити и болести

  Появило ли се е бяло кадифено покритие върху листата на вашето цвете и почвата е плесенясала? Цветето ви е болно. То се нуждае от спешно лечение и пресаждане в нова, здрава почва.

  Как правилно да пресаждате цветя:

  1. Намерете подходящ съд. Новият съд трябва да е с 3-5 см по-голям диаметър от стария. Саксията може да бъде керамична или пластмасова, изборът зависи от вида на вашето растение. Препоръчваме ви да напълните глинения съд с вода за няколко часа.

  2. Подгответе почвата. Купете готова за употреба смес от вашия градински център, която е подходяща за вашето растение. За да се изпари вредният за корените азот, отворете торбата с пръст няколко часа преди разсаждането.

  3. Добавете едър пясък, малки камъчета, дървени стърготини, дървени въглища към подготвената почва. Това е необходимо, за да не се втвърдява почвата.

  4. Извадете растението от саксията. На този етап трябва да действате особено внимателно, за да не повредите корените.

  5. Изсипете слой нова почва в саксията и поставете растението в нея. Добавете още малко почва, за да запълните пространството между страните на саксията и корените.

  6. Натиснете почвата с пръсти, така че новата почва да е изравнена с ръба на саксията. Добавете още пръст, ако е необходимо.

  7. Поставете чинийка под саксията и я поливайте добре.

  След пресаждането растението се нуждае от почивка. За ранна аклиматизация го оставете на сянка за една седмица. След това цветето може да бъде прехвърлено в обичайните му условия и да се възхищавате на бързия му растеж и красивия цъфтеж.

  Кога можете да пресаждате стайни цветя:

  Най -доброто време за пресаждането на повечето растения е през пролетта. По това време растенията излизат от покой, което се доказва от появата на млади издънки и листа. Ако растението цъфти през пролетта, изчакайте края на цъфтежа.

  По принцип оптималното време за пресаждане на цветя е много индивидуално - зависи от вида на растението и неговата родина. Вижте лунния календар, за да разберете най-благоприятните дни за трансплантация на растения.

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »