Петък, 20 Май 2022
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.01.2022  » Жените по-трудно отказват цигарите

  Жените по-трудно се отказват от тютюнопушенето в сравнение с мъжете, като първият ден без цигара е най-голямото предизвикателство за дамите, сочат данни от изследване на специалисти от Училището по обществено здраве "Мейлман" към Колумбийския университет, цитирани от електронното издание "Юрикалърт".


  Проучването е направено в 12 държави с ниски и средни доходи на населението, в които живеят около 60 процента от пушачите в света, пише dariknews.bg.

  Първият ден е един от най-критичните показатели за дългосрочно спиране на тютюнопушенето и затова резултатите са изключително важни, обясняват американските специалисти.

  Проучването показва също, че по-големите предупредителни етикети за вредите от цигарите върху кутиите намаляват шансове за еднодневно връщане към порока при жените.

  "Успешното преминаване на първия ден без запалване на цигара е един от най-важните индикатори за продължително спиране на тютюнопушенето. Малко обаче се знае защо този период е по-голямо предизвикателство за жените, отколкото за мъжете", казва доктор Жоао Маурисио Кащалдели-Мая, който е водещ автор на проучването. Предполага се, че това може да се дължи на т.нар. синдром на отнемането, който обичайно се появява в първия ден и е посочван като основна причина от пушачите да се върнат към навика си, особено от жените. Те съобщават за повече симптоми на синдрома в сравнение с мъжете, показват наблюденията на учените.

  Дамите също така по-трудно успяват да се откажат от тютюнопушенето за дълъг период от време. Различни са и причините, които стоят зад решенията на представителите на двата пола да изоставят или пък да се върнат към вредния навик, сочи проучването. Жените, например, са по-склонни отново да запалят цигара заради желание да свалят килограми. Здравословни проблеми също могат да ги стимулират да се опитат да откажат тютюнопушенето, докато при мъжете по-рядко се наблюдава това. Бременността също е силен мотив при жените да спрат цигарите.

  Досега малко неща бяха известни за различията при половете в ранните най-етапи на отказването от тютюнопушенето, особено при жителите на държави с ниски и средни доходи, отбелязват изследователите.

  Те са разгледали данните от Глобалното изследване на тютюнопушенето при възрастни (2008-2012 г.), като подробно са анализирали резултатите от Бангладеш, Бразилия, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Русия, Тайланд, Турция , Украйна и Виетнам, които съобщават за пушачи, направили един или повече опити да откажат цигарите в рамките на дванадесет месеца. Окончателните анализи се основават на обща извадка от 16 576 души.

  Признанията за нарушаване на решението за спирането на цигарите в първите дни варират от 3 процента до 14 процента. Различни са показателите при жените, които съобщават за поне един опит за отказване - от малко над един процент в Египет до 43 процента в Бразилия.

  Оказва се, че предупредителните етикети върху кутиите с цигари въздействат по-силно на жените. Доказано е, че предупрежденията за здравните рискове върху опаковките ефективно намаляват тютюнопушенето, като насърчават по-доброто разбиране за негативните последици от цигарите.

  Данните от изследването са публикувани в изданието "Адиктив бихейвиърс".

  АРЕНА

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »