Вторник, 28 Март 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.01.2023  » Какво се случва с тялото ви, ако пиете кафе всеки ден?

  Еспресото е най-популярната напитка след водата. То е сред най-употребяваните напитки в цял свят. Любимо е на милиони хора. Любителите на кафето започват деня си с чаша горещо кафе, а най-страстните му почитатели пият по няколко чаши на ден.

  Известно е, че прекаляването с кафето може да има негативни ефекти върху здравето. Но също така е известно и че кофеинът е антиоксидант, който има положително влияние върху организма в малки дози.

  Какво се случва в тялото, ако пиете кафе всеки ден?

  Еспресото може да ускори метаболизма

  Според клиника Майо, кафето има свойството да ускорява обмяната на веществата благодарение на кофеина в него. Той стимулира кръвообращението, възстановяването на клетките и превръщането на мазнините и въглехидратите в енергия, пише az-jenata.bg. Освен това спомага за захранването на мускулите с тази енергия, което прави обмяната на веществата по-бърза.

  Стимулира отделянето на урина и дефекацията

  Ако пиете кафе редовно и то по повече от една чаша на ден, очаквайте по-чести посещения до тоалетната. Кафето има диуретичен ефект, като стимулира отделянето на урина. Този ефект е положителен за пикочните пътища, тъй като спомага за намаляване на риска от инфекции в тях. Освен това кафето стимулира и движенията на червата, като това помага при запек, предизвиквайки редовно изхождане.

  Може да причини подуване на корема

  Един от негативните ефекти на кафето е подуването на корема. Кофеинът в големи количества може да създаде условия за образуване на газове, които причиняват усещане за тежест. Тези симптоми се увеличават, ако пиете кафето си със захар или прясно мляко.

  Пиенето на кафе може да повлияе на съня

  Ако пиете кафе твърде много или прекалено късно, това може да наруши съня ви. Кофеинът е стимулант, който влияе на нервната система, възбужда я и може да предизвика трудно заспиване и неспокоен сън през нощта.

  Може да сте по-раздразнителни

  Тъй като кофеинът влияе на нервната система и пречи на съня, това може да се отрази и на настроението ви. Възможно е да сте по-раздразнителни, избухливи, неспокойни, да имате промени в настроението, да се чувствате уморени.

  Спортните ви постижения може да се подобрят

  Редовното пиене на кафе може да подобри значително издръжливостта, нивата на енергия, мускулната сила, според проучване от 2021 година, публикувано в Journal of the International Society of Sports Medicine. Кофеинът подобрява аеробната издръжливост на клетките и мускулите, което се отразява положително при спортуващи хора.

  Кафето може както да облекчи, така и да предизвика главоболие


  Кофеинът има двуяко влияние върху механизмите, отключващи главоболие. Той може както да го предизвика, така и да го успокои. Неслучайно кофеинът присъства като активна съставка в редица медикаменти за облекчаване на главоболието. Той има болкоуспокояващи и противовъзпалителни ефекти поради антиоксидантната си природа.

  Но кофеинът може и да причини главоболие, най-вече ако се употребява в твърде големи количества. Прекаляването с този стимулант може да доведе до свиване на кръвоносните съдове и спазми в мускулите около черепа, както и до повишена възбудимост на нервната система.
  АРЕНА
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »