Вторник, 28 Март 2023
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  30.01.2023  » Гъбите - вкусни и полезни


  Гъбите, които имат десетки хиляди разновидности по света, са храна с много висока хранителна стойност. Те са най-известният източник на растителни протеини и отлична алтернатива на месото. Гъбите, които са особено богати на белтъчини и желязо, съдържат витамини А, В, D, Р и К, както и минералите калций, калий, фосфор и мед.

  Първите известни случаи на хора, консумиращи гъби, датират от 200 или 300 г. пр. н. е. Гъбите са култивирани за първи път във Франция през XVI век. Ядливите гъби, които растат спонтанно в природата и зависят от сезоните, са важен източник на хранителни вещества за хората в селските райони.

  Повечето от гъбите, които се консумират в много страни по света се събират от природата. Въпреки това фактът, че някои диворастящи гъби са отровни и не могат да бъдат лесно разграничени от ядливите сортове, води до проблеми, които могат дори да причинят смърт.

  Гъбите са здравословна храна, защото са добър източник на протеини, не съдържат холестерол, имат влакнеста структура, богати са на витамини и минерали, а някои от тях съдържат бета-глюкани - едни от биоактивните молекули. С нарастването на търсенето на здравословни и безопасни храни в света отглеждането на гъби се е превърнало във важен отрасъл на промишлеността, а събирането на диворастящи гъби отдавна е забавно и печелившо занимание.

  Познати са повече от 100 000 вида гъби, а размерите и вкусовите им качества са различни. Тъй като гъбите са предимно спороносни (криптогамни) организми - онази част, която се появява над земята, всъщност е плодът на гъбата, предназначен за разпространение на спорите.

  Гъбите се използват за различни цели. Например гъбите рейши са най-известните гъби, използвани за лечение. Това е вид гъба, която се използва в традиционната далекоизточна медицина от хиляди години, а есенцията ѝ се консумира като течност. Основните функции на рейши – диворастяща гъба, която расте по корените и стволовете на дърветата, са да прочиства кръвта, да укрепва имунната система и да намалява нервното напрежение.

  Освен ползите за човешкото здраве, гъбите дават живот и на природата. Гъбите, които служат като „храносмилателна система” на горите, са от голямо екологично значение като разложители, които осигуряват кръговрата на хранителните вещества.
  dariknews.bg
  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    17.03.2023 - ПРОГРАМА НА МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2023
  ОСНОВНИ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪБИТИЯ

  всички интервюта  »