Понеделник, 21 Май 2018
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.05.2017  » Музеят показва чавдарска връзка, банани, противогаз, бутилка от Кока-Кола, стар ВЕФ...  С инсталация на тема "Свидетелски истории, оспорвани истории" днес в Русе бе отбелязан Международният ден на музеите. Всички експонати са от времето на социализма и пораждат различни асоциации у посетителите.

  Чавдарска връзка, банани, противогаз, бутилка от Кока-Кола с надпис на кирилица, налъми за баня и транзистор ВЕФ са експонатите, които са част от инсталацията, разположена в приземния етаж на музея.

  „Инсталацията я свързваме с периода на социализма, който е близък до нас, но все още не е достатъчно добре представен в музейна среда", обясни Искрен Великов - уредник в отдел „Най-нова история“. Шестте предмета са пряко свързани със социализма, като замисълът е, че всеки от тях би могъл да бъде тълкуван по повече от един начин.

  „Дървените налъми могат да бъдат асоциирани с политическите затворници в концлагера в Белене, но могат да бъдат свързани и с посещението на обществена баня от 50-те и 60-те години на миналия век. Синята връзка е свързана с клишето червена връзка, но тя е първата стъпка преди пиoнерчето. Има и любопитен момент, че възпитанието на чавдарчетата със сини връзки е по-скоро национално - те носят и калпачета с кокарди, които имитират Априлското въстание, докато пионерчетата се възпитават в следващата фаза на интернационализъм", обясни Великов.  И допълни: „Бананите през социализма са нещото, което се вижда веднъж в годината - на празник, най-вече на Нова година. Бутилка Кока-Кола с надпис на кирилица вече не може да се намери. Тя е бутилирана и произвеждана в България от 1965 година, като парадоксът е, че дотогава е обявявана за силно наркотично, пристрастяващо и опияняващо вещество, като част от пропагандната система на социализма“.

  Транзисторът ВЕФ илюстрира как средствата за масово осведомяване биха могли да бъдат мобилни и биха могли по-лесно да достигнат до всички, което е част от системата за контрол на достъп на социализма. Противогазът е тук, защото се асоциира с хлорните обгазявания през 80-те години на миналия век в Русе, но той е и част от системата за защита на населението в случай на война.


  Искрен Великов разказа, че на следващ етап посетителите ще бъдат призовани да представят своята интерпретация на предметите, за да се види многообразието от истории, които всеки по някакъв начин предизвиква в своите спомени.
  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.04.2018 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ май
  ПЪЛНА ПРОГРАМА

  всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net