Събота, 20 Април 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  17.08.2018  » Българският Áга с награда за най-добър филм в Сараево

  Представен като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio,Vienna, филмът „Áга“ продължава фестивалния си път с триумф в Сараево – Голямата награда за най-добър филм „Сърцето на Сараево“.

  Премиерата на „Áга“ беше през февруари в основния конкурс (извън състезанието) като закриващ филм на Берлинале, а през март откри официално 22-рото издание на Международния София Филм Фест. Дебютният филм на Милко Лазаров „Отчуждение“ също бе част от програмата на София Мийтингс и бе селектиран за премиерно представяне на най-стария фестивал в света – във Венеция. В Сараево „Áга“ се състезаваше с още девет филма в основния конкурс, а председател на журито беше иранският сценарист и режисьор Асгар Фархади.

  Милко Лазаров и Симеон Венциславов са автори на сценария на „Áга“, който през 2015 година, в конкуренция с още десет проекта от общо седем източноевропейски държави, беше отличен с престижната награда „Кшищоф Кешловски“ на ScriptEast в Кан за сценарий от Източна и Централна Европа. Преди това „Áга“ спечели две награди за проект на Sofia Meetings 2014, там продуцентите успяха да привлекат към проекта като партньор Гийом дьо Сей, „Arizona Productions“. Продуцент на „Áга“ е Веселка Кирякова, която работи с Милко Лазаров още от първия му филм „Отчуждение“. Оператор на филма е Калоян Божилов.

  Сюжетът на българо-германско-френската копродукция пренася зрителите в юрта сред снежните полета на севера, за да разкаже една история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения.

  „Áга“ е мажоритарна българска копродукция с участието на Германия и Франция. Продуцент е „Ред карпет“ – Веселка Кирякова, копродуценти са 42film, ARIZONA PRODUCTIONS, БНТ, ZDF/ARTE. Филмът е заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център, Mitteldeutsche Medienförderung, Aide aux Cinémas du Monde, Centre national du cinéma et de l’image animée, Institut Français.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net