Понеделник, 14 Октомври 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  29.10.2018  » При съмнения за инсулт - веднага да се търси помощ!


  В Световния ден за борба с инсулта д-р Анна Руменова-Щерева, началник на отделение Обща и съдова неврология на Университетска болница „Канев“ припомни за важността от профилактиката, навременната диагностика и правилното и съвременно лечение на заболяването.

  Модерната процедура тромболиза може да спаси пациента от смърт, от инвалидизация и да сведе до минимум последствията от инсулта, ако бъде приложена до 4 часа и половина от получаването му. Тромболизата се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд.

  Месечно през отделение Обща и съдова неврология преминават между 70-80 пациенти с инсулт. От началото на 2018 година до момента в отделението има само 10 случая на пациенти, на които е приложена тромболиза, тъй като тя се прилага само до 4 часа и половина от получаването на инсулта.

  Най-важното, на което д-р Руменова наблегна, е, че дори при най-малки съмнения за инсулт трябва да бъде потърсена медицинска помощ. За съжаление, масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“. Пациентите трябва да знаят, че инсултът е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат типичните за инсулта признаци, да се обадят на тел. 112 или да бъдат транспортирани със собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение.

  Екипите на Спешно отделение на Университетска болница „Канев“ и невролозите в лечебното заведение са обучени да реагират адекватно, за да установят дали на пациента може да бъде приложена тромболиза.

  Благодарение на Ротари клуб Русе и Ротари клуб Русе-Дунав, които дариха на УМБАЛ „Канев“ АД ехограф с доплер и електрокардиограф, болницата планира скоро профилактични прегледи с апаратурата за превенция от инсулт.

  При съмнения за мозъчен инсулт действайте бързо! Всяка минута има значение за спасяване на болния!

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net