Събота, 4 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  31.05.2019  » Юни идва с дъжд и гръмотевици


  Юни ще започне с валежи, гръмотевични бури и захлаждане. Лошото и променливо време ще преобладават в първата седмица и половина. Едва към средата на шестия месец в годината времето ще се стабилизира. Нови превалявания ще има от 14 до 19 юни, по-съществени в северната половина от страната.

  В началото на третата десетдневка на юни отново ще има значителна облачност, с валежи главно в северните райони и по Черноморския бряг. Дневните температури ще достигат 21-26 градуса. Вероятността за по-топло време (температури над 30 градуса) е по-голяма в края на месеца.

  Средните климатични максимални температури за целия период се очаква да бъдат между 25 и 28 градуса, а средните минимални: между 13 и 15 градуса. Сухият период за месеца се очертава едва между 21 и 30 юни, а валежният във всички останали дни.

  За по-голямата част от страната това е най-дъждовният месец за годината. Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления като градушки, проливни валежи и наводнения, са най-подходящи от всички летни месеци.

  Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният трудов опит на селския стопанин. За юни народната метеорология гласи:

  Какъвто е юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24 юни) овчарското куче лежи свито на кълбо, ще има много студена зима, а ако е проснато, зимата ще е мека. Ако на Петровден (29 юни) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

  ТРУД

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »