Петък, 14 Август 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.06.2019  » Ученици показаха знания в състезание за жените в историята на Русе


  Отборът на основно училище „Любен Каравелов“ спечели първо място на викторината със състезателен характер, посветена на жените в историята на Русе, която се проведе днес, 11 юни 2019 г. в Историческия музей, организирана от сдружение „Европейски пространства 21“.


  В напрегнатата надпревара участваха общо 5 отбора на русенски училища. На второ място се класира СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Третото място заеха участниците от ОУ „Ангел Кънчев“. Четвърти се класираха от ОУ „Иван Вазов“, а пети - ОУ „Васил Априлов“.


  Първоначално участниците мериха сили и информираност в четири състезателни кръга по теми, свързани с вдъхновяващи образи и места на памет в Русе, представящи женския принос в общественото развитие. Във визуален кръг разпознаваха образи на известни жени, а в музикален - звезди на поп музиката. При почти равни сили на първите три отбора, допълнителният пети кръг с въпроси реши окончателното класиране.


  Победителите получиха като награди ваучери за книги от известна верига книжарници. Специални награди осигури и музеят в Русе - най-новите книжни издания за местната история, архитектура и култура.

  По време на събитието в музея бе експонирана и мобилна изложба, посветена на жените в историята на Русе. Тя вече гостува на осем училища в града по време на занятия с участието на близо 450 средношколци. 15 постера превеждат учениците през историческото време от края на ХIХ век в България, когато дамите са устоявали правата си в консервативното общество, до времето на демократичните процеси в края на миналия век.


  Инициативите са част от проекта „Жените в историята. Образователен модул с културен маршрут“ на Сдружение „Европейски пространства 21“. Настоящият проект се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“, в партньорство с  Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »