Неделя, 12 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  10.07.2019  » Оле Фрам и Стефан А. Щерев за радиобалета и Бузлуджа

  На 12 юли Музеят на хумора и сатирата в Габрово кани Оле Фрам от ЛИГНА и Стефан А. Щерев от Информбюро в бар Камъка да разкажат какво представлява радиобалетът, да представят свои досегашни проекти и да споделят защо Дом-паметникът на комунистическта партия на Бузлуджа е интересен обект за пърформативна памет.


  Творческият колектив ЛИГНА създава поредица от представления, третиращи забравени исторически ситуации. Публиката е поканена да опита различни жестове – нещо като игра от трето лице. Оле Фрам ще говори за тази практика като начин на осъществяване на нова връзка с историческите паметници – в сетивно потапяне, което отваря пространство на автономно действие за участника.

  Един от моделите на ЛИГНА, радиобалетът (създаден през 2002), предоставя на радиослушателите хореография от отхвърлени и забранени жестове в бивши публични, а сега контролирани пространства като железопътна гара или търговски център.

  Стефан А. Щерев е артист и директор на Информбюро Асоциация. Съосновател е на Антистатик – международен фестивал за съвременен танц и пърформанс, Европейска нощ на Театрите, Номадска Танцова Академия България и Асоциация Топлоцентрала. През 90те е част от театър-студио 4хС, което работи в експерименталния сатирично-вариететен театър в Габрово.

  През 2011 година фестивалът Антистатик кани ЛИГНА да представят „Новият човек”, а през 2014 – „Тайно радио” в София, а през 2017 година ЛИГНА, Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов създават постановката „Опиянение и гняв. Изследвания върху авторитарния характер”, която открива театралния сезон във Франкфурт, а у нас ще може да бъде видяна в есенната програма на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата (дата: 30 ноември). Оле Фрам и Стефан А. Щерев гостуват в Габрово в рамките на проекта MAPS - https://nonument.org (Mapping and Archiving Public Spaces – картографиране и архивиране на публични пространства), съфинансиран от програма Творческа Европа на Европейската комисия.

  Събитието е част от съпътстващата програма на 24. Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството. Тя ще продължи до края на септември, а през отпускарските месеци юли и август предстоят филмови прожекции и творчески ателиета, които не са за изпускане за всички, които са близо до Габрово. Ако се подходи хронологично ето какво още предстои:


  На 19 юли, петък, от 18:00 часа е прожекцията на „The Happy Film“ – за австрийският дизайнер Щефан Загмайстер, който бележи успехи в работата си — създава обложки на албуми за Ролинг Стоунс, Джей-Зи и Токинг Хедс.

  На 20 юли ще се проведе образователната програма „За нас е важно“. В нея участниците ще научат какво може да бъде тема от обществен интерес и какви са правилата за водене на дискусия. В практическата част на заниманието, групата ще дискутира по конкретна тема. Подходяща е за деца на възраст над 10 години.


  През август предстоят още две прожекции на документални филми. На 9 август е прожецията на филма за големия аржентински художник Антонио Сеги „Големият театър на света“, а на 16 август публиката може да гледа „Бярке Инглес – времето на архитекта“ – филм за обявения от The Wall Street Journal „една от най-големите звезди в архитектурата“  датски архитект Бярке Ингелс, проектирал един от небостъргачите, построени на мястото на Кулите близнаци, рухнали на 11 септември 2001г. в Манхатън.


  Съпътстващата филмова програма на 24. Габровско биенале се осъществява в партньорство с Master of Art Film Festival.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »