Четвъртък, 5 Август 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.09.2019  » Маршрути показват рибарските общности по река Дунав


  С първата група от 15 младежи от област Силистра и окръг Кълъраш започнаха демонстрационните пътешествия по туристическите маршрути, които са свързани с наследството на рибарските общности по река Дунав и са създадени по проект „Мемофиш“.

  Туристическите маршрути са авторска разработка на Регионалния исторически музей Русе, партньор по проекта. Те са интегрирани туристически продукти, тъй като включват обекти от България и Румъния в рамките на едно и също пътуване. Създадени са, за да изтъкнат туристическия потенциал на пет двойки селища от трансграничната зона Румъния - България, чието рибарско наследство е проучено в началото на проекта чрез уникално по рода си аудиовизуално изследване. За всяка от петте двойки селища са създадени три типа туристически маршрути - за големи групи, за младежи и за семеен туризъм, които ще бъдат тествани чрез три демонстрационни пътешествия в рамките на проекта.


  Първото пътешествие за младежи от България и Румъния беше организирано от партньора Сдружение „Паралел-Силистра“. Участниците разгледаха историческите места в региона Силистра-Кълъраш и се запознаха със съхранените до днес рибарски традиции в Тутракан и Чокънещ. За тях беше организиран гребен поход и фото-сафари.

  Следващите две пътешествия – за голяма група и за семеен туризъм, ще се проведат по-късно тази есен, организирани от румънските партньори Асоциация „Акчес“ и МИРГ „Дунаря Кълърашеана“. Във всяко от тях ще се включат както българи, така и румънци.


  Туристическите маршрути, заедно с аудиовизуалните материали за тяхното популяризиране, скоро ще бъдат публикувани на сайта на проекта за свободно ползване от всички, които се интересуват от туризъм в съхранена природна среда и общуване с наследството на рибарските общности.

  Промоционалните пътешествия са част от проект „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“, който се изпълнява от пет организации с водещ партньор Българо-румънската търговско-промишлена палата с финансовата подкрепа на програма Интеррег V-A Румъния – България.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »