Четвъртък, 16 Юли 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.11.2019  » Изложба припомня делото на банкера Атанас Буров

  „Зората на модерната икономика“ е озаглавена изложба подредена в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ по повод 150 години от рождението на Атанас Буров и 120 години от излизането на сп. „Икономически преглед“, печатен орган на Русенската търговско-индустриална камара.


  Атанас Цонев Буров е виден търговец, индустриалец и банкер. Произхожда от известната фамилия Бурови. Роден е в Лясковец. През 1912 г. се установява в Русе. През 1907 г. е избран за действителен член на Русенската търговско-индустриална камара, а на 30 април 1920 г. – за неин председател. По инициатива на Атанас Буров към Русенската търговско-индустриална камара  на 23 октомври 1921 г. в Русе се открива Средно механо-електротехническо училище, а през 1923 г. –  Допълнително занаятчийско училище. Той е един от инициаторите за създаване на Русенската стокова борса и неин председател.

  В изложбата са представени книги и статии на русенски изследователи за делото на Атанас Буров и неговия принос за развитие на професионалното образование в Русе, за индустриалните предприятия и финансовите институции в Русе в края на ХІХ и началото на ХХ век.

  На 20 ноември 1899 г. излиза първият брой на сп. „Икономически преглед“ – орган на Русенската търговско-индустриална камара. То публикува отчети и информация за дейността на камарата, стопански и търговски новини, статии по важни икономически въпроси. С прекъсване излиза до 1941 г. В изложбата са показани неговият първи брой от 1899 г. и различни годишнини на изданието от 20-те и 30-те години на ХХ век, както и списание „Търговски новини“ от 1896 г. и „Търговско-промишлен вестник“ от 1907 г., също издания на Търговско-индустриалната камара в Русе.

  Специално внимание е отделено на професионалното образование в Русе. Включени са материали за Средното механо-електротехническо училище и Допълнителното занаятчийско училище, публикувани на страниците на сп. „Икономически преглед“.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »