Петък, 25 Септември 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  07.02.2020  » В музея ще бъде представено списанието Живи наследства


  В понеделник, 10-и февруари, от 12.00 ч. в Историческия музей ще бъде представено списанието „Живи наследства“ на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София. За целите и мисията на изданието ще говорят директорът на Регионалния център за нематериално културно наследство към ЮНЕСКО д-р Ирена Тодорова, главният редактор доц. д-р Ирена Бокова и директорът на Регионалния исторически музей в Русе проф. д-р Николай Ненов.

  Списанието излиза на български и английски език. Посветено е на изследването, изучаването, опазването и популяризирането на живите наследства. Неговата цел е да съдейства за разпространение на международни и национални политики, на знания и добри практики в сферата на нематериалното наследство.

  Първото изследване в списанието е на проф. Николай Ненов, който се фокусира върху живите наследства в репрезентациите на музеите. Местата на памет стават все по-гъвкави и адаптивни що се отнася до „експонирането“ на нематериалните наследства. Сред основните инструменти са артефактите и историите, които те носят от една страна и прякото взаимодействие с местните общности и въвличането им в дейности, присъщи на музея от друга. Все по-често публиките стават активни участници в концептуалното съзряване и практическата реализация на културни продукти, което ги прави значими субекти в оформянето и изграждането на облика на съвременния музей по начин, който е най-близък и разпознаваем за широката аудитория. Акцентът попада и върху неформалното образование като начин за споделяне на наследството. Текстът се спира на хилядолетни културни практики, които хората припознават като неизменна част от начина си на живот и с които се идентифицират. Рибарските общности по Дунав предават традиции, знания, умения поколения наред. Изграждане на лодки, плетене на мрежи, улов на риба, тънкостите на рибената чорба – осъзнати и остойностени (от самите общности) елементи, плод на индивидуален опит и унаследено познание, което музеите изследват и споделят. Статията предлага и множество примери от практиката на различни европейски музеи, в които се наблюдава индивидуален подход и вариативност на разглежданата тема. Без значение от формата на интерпретация и от начина, по който се разгръща, разказът за наследството на рибарите всъщност е неделима част от културния пейзаж на регионите по Дунав.

  В списанието „Живи наследства“ са застъпени също темите за българското архитектурно наследство, развита от директора на Регионалния център в София д-р Ирена Тодорова, за анадолските килими и майстори и учители на каба-гайди, за нематериалното културно наследство на Украйна, Молдова и Словения.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »