Неделя, 31 Май 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  14.03.2020  » МЗ промени заповедта, малките магазини ще работят

  Няколко часа след като издаде заповедта за затваряне на детски градини, търговски центрове и кина, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев я актуализира. Така отпада забраната за работа на малките търговски бизнеси. Те трябваше да затворят до 29 март.

  В новата заповед се казва:

  - Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях.

  - На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

  След първоначалния вариант на заповедта малките търговци изразиха опасения от фалити.

  В заповедта остава непроменена частта с преустановяването на учебните занятия и всички извънкласни мероприятия (занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и други) в училищата, университетите и в другите обучителни институции и организации. При възможност се въвежда дистанционна форма на обучение.

  Преустановяват се и посещенията на детски ясли и градини. Остават забраните за провеждане на масови мероприятия, културни събития, групови дейности.

  Актуален е и апелът към работодателите да въведат дистанционна форма на работа за служителите си:

  - Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в т. ч. филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

  - Няма да има и планови детски и женски консултации, профилактични прегледи, профилактични имунизации, прием и провеждане на планова оперативна дейност, включително присаждане на органи от живи и трупни донори, както и свиждания във всички лечебни заведения.

  Министерството на здравеопазването си запазва правото да променя мерки в зависимост от развитието на епидемичната ситуация в страната.

  ПОДРОБНОСТИ СЛЕДЕТЕ НА САЙТА НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »