Неделя, 25 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  18.09.2020  » Почит пред паметта на Никополския Епископ Петко Христов

  Представителите на Русенската католическа организация „Каритас“ отдадоха последна почит на своя покровител и вдъхновител - Негово Високо Преосвещенство Монсеньор Петко Христов. Никополският Епископ напусна света на хората на 14 септември.


  Поклонение пред тленните му останки се извършва всеки ден в Катедралния храм „Свети Павел от Кръста“ в Русе. Там от 12 часа в събота, 19 септември 2020 г., ще бъде отслужена литургия. Тленните останки ще бъдат погребани в самия храм.

   

  Omnia Vincit Amor - Любовта побеждава всичко“. Тази латинска сентенция е девиз на монсеньор Петко Христов. Ако не беше той и неговата визия да се помага на хората, „Каритас“ днес нямаше да я има в този й вид. Добър и деликатен, той оставяше човек сам да си прави изводи, сам да си оправи кривиците и да поеме в правия път. Това каза изпълнителният директор на „Каритас“ Русе Стефан Марков в прощалните си думи в храма. Познанството между двамата датира от далечната 1983 г., преди Петко Христов да поеме свещеническия път на католицизма.  Монсеньорът имаше много голямо сърце. Той създаде първата енорийска организация „Каритас“ в България - отвори пътя за нас. Тъй е кръстник на някои от услугите на организацията. Той даде името на Приюта за бездомни „Добрият самарянин“ и на Детския център „Том Сойер“ в Русе, в Белене на Центъра „Свети Викентий“. Епископите обикновено ги помнят по църквите, които са издигнали. А днес, тук, в България, по социалните услуги на „Каритас“. И това е нашата отговорност - да си спомняме. Защото всички сме тленни и всичко минава и заминава. Но трябва да помним онези хора, които задават жалони. А Монсеньор Петко Христов заслужава паметта и почитта заради всичко, което е направил.

   

  Освен тъгата, трябва да има и радост и да го носим в сърцето си. И тогава той ще е благодарен. Отива при другите светци - при монсеньор Евгений Босилков, при Света Петка, защото той е кръстен на православната светица, и честваше именния си ден на нейния празник. Той извървя своя път и ние можем само да му благодарим, и за самите нас. Монсеньоре, благодарим ти за всичко, каза още Стефан Марков.  Кой е Никополският Епископ Петко Христов?

  Роден е като Петко Йорданов Христов, на 9 октомври 1950 г. в село Велчево, област Велико Търново. Завършва Строителния техникум в града.

   

  През 1977 г. в София от църквата „Свети Йосиф“ започва пътят му към католическото свещеничество. Приема дяконски чин през 1985 г. Служи като свещеник в енориите в Белене и село Трънчовица. През 1990 г. влиза в Ордена на Францисканците.

   

  На 6 януари 1995 г. тържествено е ръкоположен от Негово Светейшество  Йоан Павел II в Катедралата „Свети Петър“ във Ватикана за  Епископ на Католическа Никополска Епархия. Седалището на епархията е в Катедралния храм „Свети Павел от Кръста“ в Русе. Тук монсеньор Петко Христов е въведен в длъжността си от високи представители на католическата религия през същата 1995 г.

   

  Създател на „Каритас“ в Белене, председател на „Каритас“ Русе, президент на „Каритас България“.

   

  Кавалер на Големия Кръст на Малтийския орден от 2011 г. за активна дейност и сътрудничество, свързано с благотворителната дейност на Католическата църква в България.

   

  Носител на Наградата „Шофар“ от 2013 г. за етническа и верска толерантност, връчвана от Организацията на евреите в България „Шалом“.

   

  Коя е Никополската Католическа Епархия?

  Никополска епархия (на латински: Dioecesis Nicopolitana) е диоцезна административна единица на Римокатолическата църква в България, обхващаща цяла Северна България и всички вярващи католици от римски латински обред, живеещи на територията ѝ̀. Седалището на католическия никополски епископ е в Русе.

   

  На юг граничи с Софийско-пловдивска епархия, на запад – с Белградската архиепархия в Сърбия а на север с Букурещката архиепархия в Румъния.


  Цвета НЕНОВА

  АРЕНА


   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »