Вторник, 26 Януари 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  03.12.2020  » Мартенски музикални дни 2021 с по-малък бюджет

  60-то издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” да се проведе от 12 до 28 март 2021 г., ако позволяват обстоятелствата, предлага местната администрация.

  Проектът предлага 21 концерта и селекция на артисти и състави от 9 страни на Европа и света. По причини, свързани с епидемията, програмата е доминирана от малки и разнообразни ансамблови и камерни програми, чиято селекция предлага среща с елитни артисти, част от които ще имат своя български дебют на фестивала в Русе.


  Сред тях са Струнният квартет „Йерусалим“ от Израел – признат за един от най-добрите в света днес, младият и изключително надарен френски пианист Люка Дебарг – лауреат на конкурса „Чайковски“ в Москва, световноизвестната Елена Башкирова, звездите на съвременната немска музикална сцена – Кай Шумахер и Саксофонният квартет „Сигнум“ и блестящата перкусионистка Виви Василева и нейният сценичен партньор от Бразилия – китаристът Лукас Джинис.

  Специално място във фестивалния афиш заемат и най-успешните на националната и международна сцена български състави и артисти, представители на различни генерации именити музиканти.

  Със специални програми за годишнината на фестивала в Русе ще пристигнат и два от водещите български оркестри – Софийската филхармония, Симфоничният оркестър на Българското национално радио под диригентството на  Марк Кадин – състави, които са свързани в голяма степен и с Русе, и със златните години от историята на МФ „Мартенски музикални дни“.

  Откриването на фестивала по традиция се полага на Русенската филхармония, както винаги с ексклузивна програма под диригентството на дебютиращия в Русе известен украински диригент Володимир Шейко и в партньорство с големия украински пианист Генадий Демянчук. Специално място в програмата е отредено и на дълго чаканата премиерна продукция на оп. „Мефистофел“ от А. Бойто на Държавна опера – Русе, под диригентството на Сунай Муратов.

  Общата рамка на предложения бюджет за 2021 е 235 000 лв., което по причини, свързани с епидемията, е икономично развита и намалена с 115 000 лв. спрямо 2020. 43% от общата рамка на бюджета, в т.ч. преходен остатък от набрани средства през 2020 г. е в размер от 25 800 лв. Решение за бюджета на фестивала трябва да вземат общинските съветници на заседанието си на 14 декември.

  АРЕНА

   

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »