Неделя, 18 Април 2021
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  02.03.2021  » Русенска поетеса и журналист с ново предизвикателство
  Излезе от печат най-новата книга на русенската журналистка и поетеса Руслина Александрова. Печатното издание със заглавие „Пет минути живот” представлява сборник от стихове и философски импресии, създадени през последните десетина години от живота на авторката. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура” по програма „Творчески инициативи”- 2020 г.  Заглавието на сборника е вдъхновено от една от включените в него импресии, посветени на търсенето на истинските ценности и безусловната любов в контекста на ограниченото време на човешкия живот и преходността на породените от егоизма желания, амбиции и страхове.
  Творческият заряд може да служи за взаимно вдъхновение между създателите на различни видове изкуство. Това доказва проектът „Пет минути живот”, в рамките на който Руслина Александрова отправи предизвикателство към визуалните творци да създадат картини по нeйни литературни творби. В предизвикателството се включиха ученици от НУИ, както и любители на творчески предизвикателства, внезапно докоснати от образите в думи.  Така се роди едно ново креативно партньорство между Руслина Александрова и Диана Георгиева от отдел „Международно сътрудничество” на Русенския университет. Извън професията си Диана е любител-художник, който се забавлява със създаването на дигитални картини. Вдъхновена от творбите на Руслина, тя създаде картината, която стана център на корицата на печатното издание.

  Редактор на книгата „Пет минути живот” е журналистката Габриела Стефанова. Тя и авторката Руслина Александров са свързани с дългогодишно творческо партньорство и приятелство от времето, когато бяха част от екипа на русенския ежедневник „Утро“. Дизайнер на корицата е Силвия Чепарова, а издател е „Авангард принт”. Принос към проекта „Пет минути живот“ има и Регионални библиотека „Любен Каравелов“ , чиито специалисти изработиха поместения в книгата QR код.

  Сканирането му препраща читателя към видео в Youtube канала на поетесата, където почитателите на творбите й могат да се насладят на аудио-визуален клип с артистичното изпълнение на стихове и импресии от книгата. Библиотека „Любен Каравелов”, в лицето на директорката Теодора Евтимова, любезно прие да организира предпремиерното онлайн представяне на сборника „Пет минути живот”. Руслина Александрова ще се срещне и на живо със своите читатели, за да представи книгата си под формата на малък спектакъл. Подробна информация за двете събития ще бъде разпространена допълнително чрез съобщение до медиите и фейсбук страницата на проекта „Пет минути живот”.

  Проектът „Сборник стихове и философски импресии „Пет минути живот“ се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ – 2020 на Национален фонд „Култура“.

  АРЕНА

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »