Събота, 13 Април 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  06.06.2023  » Startup Factory с курсове и тематични събития за украинци в Русе

  През последната година споделеното пространство на Startup Factory се превърна във важен център на украинската общност в Русе. Организацията предлага подкрепа чрез различни обучителни курсове и тематични събития, както и съдейства във всяко отношение за включването на украинците в живота на града.


  Обучението по български език и култура се оказва една от най-успешните и устойчиви инициативи. Това е изключителен опит, който помага на бежанците да се адаптират по-лесно към новата среда. Преподавателката Анастасия Назарова, също украинка, но живееща от години в България, работи с любов и старание, за да разкрие тънкостите на езика и да обясни от гледната точка на чужденец сложната граматика, разговорния български и особеностите на местните обичаи и култура.

  По повод 1 година от началото на курсовете по български език, както и за Деня на българската просвета и култура, 24 май, екипът на Startup Factory, в партньорство със съмишленици, планира специално парти - викторина в пекарна Хабитати.


  За събитието бяха подготвени забавни въпроси и логически задачи. Разбира се, на български език. Участниците в играта, както деца, така и техните майки, се справиха отлично с предизвикателствата и достигнаха до финала, където ги очакваха заслужени награди и сладки изненади.

  Екипът на Startup Factory поддържа контакт всяка седмица с над 20 украински бежанци.

  "Общуваме лично, следим техните индивидуални нужди и предоставяме адаптирана подкрепа за всеки. За този период от повече от година сме се срещнали и сме помогнали на над 200 деца и родители от Украйна, които са живели за кратко или по-дълго в Русе. Организираме също за тях и специализирани обучения по уеб програмиране, дигитално рисуване, професионална квалификация." споделя Теодора Енева от екипа на сдружението.

  Всеки месец се планират също неформални срещи на общността, посещения на музеи, концерти и изложби.
  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »