Четвъртък, 13 Юни 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  16.05.2024  » XXI Нощ в музея - събития в галерията + ПРОГРАМА

  ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ
  18 май 2024 г., от 15:00 ч. до 24:00 ч.

  Художествена галерия – Русе представя специална програма за Европейската нощ на музеите Художествена галерия – Русе за поредна година се включва в инициативата Европейска нощ на музеите (18 май 2024 г., събота). 

  От институцията канят да откриете или преоткриете временните експозиции и постоянните колекции, да почувствате техните послания. Ще може да се насладите и на програма подготвена специално за събитието, посветена на Африканския континент и култура.

  Вратите ни ще бъдат отворени от 15:00 до 24:00 ч., входът ще е свободен. Независимо дали сте любители на изкуството или просто търсите очарованието на вечерта, нашата музейна нощ ще ви предложи едно незабравимо културно преживяване. Не пропускайте тази необикновена възможност! Ще се радваме да бъдем заедно!

  ПРОГРАМА:

  16:00 ч. – 18:00 ч.
  Фотоателие „Улична фотография“ за деца и младежи. Водещи: Мария Ангелова и Елена Панайотова.

  Участниците придобиват умения за откриване на детайли в ежедневния уличен свят, базови умения за композиция, наблюдение на светлината, фотографско портретиране. Ще обсъдят какво ги привлича за снимане и какви кадри публикуват в социалните мрежи, каква история може да разкаже една фотография.

  18:00 ч.
  Фондация „Ден Гри“ представя изложба „Артисти за деца от България до Африка“.
  Експозицията комбинира фотоси от пътуващата изложба „Далеч от Африка“, за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получават награда „Пловдив“ 2023 за изключителни постижения в сферата на фотографията и изложбата „Артисти за деца“ на фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.
  Специално участие в програмата имат артисти от град Русе: Росица Миновска-Деведжиева, Илия Деведжиев, Мартин Маринов, Деница Дончева

  19:00 ч. – 21:00 ч.
  „Ethno Groove Projеct“. Николай Иванов Ом – клавишни, китара, Петър Йорданов Бъни – перкусии и специален африкански гост-музикант Laïla Amezian. Дръм съркъл с Петър Йорданов Бъни.

  Проектът представлява сложен синтез от стилове, с акцент върху вибрацията на отделния звук. Богатият саунд чрез използването на много различни инструменти и пеене придава изключителното темброво богатство на музиката на тримата артисти.

  Laïla Amezian е белгийско-мароканска певица с еклектичен стил и интензивен, копринен глас. Вдъхновена от разнообразния репертоар на нейния магребски произход, Laïla подхранва вокалния си стил с влияния, произтичащи от джаза, световната музика и различни срещи, направени през годините. Родена в Антверпен в Белгия и живееща в Брюксел от 3-годишна възраст, Laïla израства в семейство от Мароко с музикална душа. Естествено черпейки от репертоара на своя северноафрикански произход, както и от музикални вселени, които много рано са събудили любопитството й като джаз, електронна музика и световна музика, Laïla предлага своето присъствие, понякога енергично, понякога поетично, и прецизния си глас, мощно многоцветен, като същевременно развива повече лични проекти Тя особено обича да изгражда личните си композиции върху древни поеми, някои от които са написани на класически арабски още през 11 век.

  Запленена от поезията на езика, тя се оставя да бъде водена от текста и неговата символика, за да създаде своите нови композиции. Laïla казва, че е трогната като жена и нетърпелива да допринесе за легитимното (повторно) заемане на мястото на жените в публичното пространство. Освен това, множествените идентичности резонират дълбоко в нея и нейното изкуство също се подхранва от напрежението между постоянното търсене на интеграция, изпитвано в Брюксел, и очакванията на общността, „която ни държи в традицията“.

  СЪБИТИЕТО СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА С ОГРОМНАТА ПОМОЩ НА ДИМИТЪР ПАНЕВ "ELEN MUSIC" ЛАЙПЦИГ

  21:00 ч. – 22:30 ч.
  „ Африка“ – късо кино с "Кинематограф"
  Редакторите на платформата са подбрали специална програма с късометражно и документално кино от Гана, Нигерия, Кения, Бурунди и Еритрея, акцентирайки върху яркото разнообразие, преплитане и дълбочина на африканските култури.

  Прожекцията ще се състои под звездното небе в градината до галерията (при лошо време - сред картините в зала на институцията).

  АРЕНА
  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »