Вторник, 16 Юли 2024
 • Арена Радио
 • Новини
 • Новини
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  22.06.2024  » Защо Дунав мост да не се ремонтира и през нощта?
  Предвижда ли се възможността за извършване на ремонтни дейности на Дунав мост при Русе и през тъмната част на денонощието с цел намаляване на времето за ремонт и облекчаване на трафика? Този въпрос е отправил депутатът Иван Белчев, от парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“, към служебния министър на МРРБ Виолета Коритарова – Касабова.


  С началото на лятото, когато хиляди румънци отново тръгват на път към България и българи заминават за Румъния, започва дългоочакваният ремонт на съоръжението на най-натоварената ни северна граница - "Дунав мост" при Русе. Продължителността му ще е 2 години и ще струва около 45 млн. лева. Българската част на моста не е ремонтирана основно, доколкото при румънската такъв ремонт беше извършен през 2015-2016 г. за период от 14 месеца.

  Средното време за изчакване на един камион е около 15 часа. Заради предстоящия ремонт се очакват още по-дълги часове на изчакване. Оптимистичната прогноза на Агенция "Пътна инфраструктура" е, че дори със старта на туристическите пътувания, когато хиляди румънци се отправят към българските курорти, задръстванията няма да са по-големи.
  Белчев не споделя този оптимизъм, защото при подобен ремонт през 2015 г. на румънската част, преминаването на съоръжението се случваше средно с 1 час по-дълго и опашките от изчакващи превозни средства бяха километрични.

  Докато българската част на Дунав мост при Русе се ремонтира, движението ще е в една лента и ще е организирано със светофар. Тази регулация трябва да бъде адаптивна и в реално време да се съобразява с трафика, за да не се случва излишно изчакване и дори нарушаване на правилата от изнервени шофьори, така както бе през 2015 г, когато светофарната уредба пропускаше трафика в посока през 50 минути.

  В тази връзка и с цел намаляване на времето за ремонт, както и за избягване на задръствания и неудобства за преминаващите през държавната граница, той предлага ремонтната дейност на Дунав мост да се извършва и през тъмната част на денонощието. Тази практика се прилага успешно при нощни ремонтни дейности по пътната настилка на други места в България, както и в редица европейски държави чрез силно, дифузно осветление, осветяващо цялото пространство и създаващо безопасни условия за работа. Това би довело до допълнителни разходи за персонал, осветление и обезопасяване, но в същото време ще намали времето за завършване на ремонта.

  Ако това не се случи той подозира, че работата на моста ще бъде дори невъзможна и опасна за работниците при типичните за региона температури от май до септември от над 35 градуса на сянка и значително ще намалее през зимните месеци, когато дневната светлина е по-малко.

  Трябва да се вземе предвид, че голяма част от аварийните ремонти на Дунав мост се извършват през нощта, за да се избегнат допълнителни задръствания.

  Иван Белчев е запознат с отрицателното становище по тази тема на експертите към фирмата изпълнител, но счита, че експертно становище трябва да бъде изготвено и от МРРБ. Затова допълва въпроса си с още питания:
  Какви са Вашите препоръки за регулацията на трафика по време на ремонта чрез светофар и приемате ли предложението за адаптивна светофарна уредба?

  «  Обратно към новините • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА


 •    30.06.2024 - ПО СЦЕНИТЕ НА РУСЕ - юли
  + СЦЕНА ПОД ЗВЕЗДИТЕ

  всички интервюта  »