Вторник, 10 Декември 2019
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  11.12.2017  » Кои зеленчуци са по-полезни сготвени
  Кои зеленчуци са по-полезни сготвени, отколкото сурови

  Добре познат е фактът, че повечето витамини са термолабилни и се деактивират при термична обработка. Това е причина консумацията на плодове и зеленчуци като най-богати на витамини хранителни продукти да се препоръчва в суров вид.

  Има обаче някои полезни за здравето вещества, чиито количества не само не намаляват, а дори стават по-лесно усвоими след лека кулинарна обработка на хранителните продукти. Няколко от редовно консумираните зеленчуци попадат в тази категория. Оказва се, че консумирайки ги сурови, се лишаваме от някои от най-важните ползи от тях.

  Ето няколко зеленчука, които са най-полезни след лека кулинарна обработка и каква трябва да е тя.

  Моркови
  Оказва се, че грешим, когато ги ядем сурови. Много по-полезни са запечени или задушени с малко мазнина. Морковите са известни с високото съдържание на бета каротин, или провитамин А. Това е мощен антиоксидант, който се трансформира във витамин А в организма. Той обаче се усвоява много трудно от сурови моркови. Леката термична обработка прави каротеноидите много по-лесно усвоими, а мазнините са необходими за по-лесното им преминаване в кръвта.

  Спанак
  Той също се ползва често в суров вид за приготвяне на свежа зелена салата. Представата, че така консумираме спанак в най-полезната му форма обаче е погрешна. Кулинарната обработка на спанака, например задушаването му, е полезна в 2 насоки.

  От една страна, при задушаване листата на спанака се свиват и позволяват консумиране на по-голямо количество. От друга страна, в спанака се съдържа оксалова киселина, която блокира пълното усвояване на желязото и калция. Тя обаче е термолабилна и при лека термична обработка поне 60% от нея се деактивира. Това позволява пълноценно усвояване на всички микроелементи от спанака.

  Червени чушки
  Подобно на морковите, и те са много богати на каротиноиди, чието усвояване е много по-пълно след термична обработка. При червените чушки за препоръчване е да се консумират печени, като сухото изпичане, без добавени течности, помага за най-пълно запазване на антиоксидантите в състава им.

  Домати
  Ключова съставка на доматите, която присъства в малко други зеленчуци, е ликопенът. Той притежава едновременно противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, а най-често негов дефицит се установява при хора, които консумират доматите сурови. Най-пълноценно съставът на тези зеленчуци се усвоява, когато са смлени и подложени на лека температурна обработка.

  Суровоядството е много полезен подход по отношение на редица зеленчуци и плодове и то винаги ще бъде предпочитан метод за консумиране на повечето от тях. На база оптималното усвояване на определени съставки обаче посочените зеленчуци е за предпочитане да се консумират готвени.

  puls.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »
  Обяви

    Уеб дизайн Chafy.net