Петък, 23 Октомври 2020
 • Арена Радио
 • Новини
 • НА АРЕНАТА
 • Програмата
  Online radio Arena
  Изтегли Winamp


 • Главно меню
 • Онлайн TV (Начало)
  За нас
  Нашите продукти
  Контакти
  Да правим филм в Русе
  Арт
  Реклама
  Връзки
  Приятели

  всички новини  »
  Изпрати своята новина  »
  RSS новини
  20.07.2020  » Как най-натовареното летище в света вижда бъдещето


  Докато епидемията от коронавирус опустошава авиационната индустрия, авиокомпаниите и летищата в световен мащаб намаляват разходите с изключение на една област: да накарат пътниците са чувстват сигурни по време на пътуване.

  "Каквото и да е новото нормално, самообслужването ще бъде от централно значение", заяви в интервю за "Ройтерс" Шон Донохю, изпълнителен директор на международното летище в Далас-Форт Уърт (DFW).

  Летището работи с American Airlines, чиято основна база е DFW, за въвеждане на самостоятелно чекиране на багаж, а от края на юли всички тоалетни ще бъдат напълно безконтактни - чрез сензори на мивките, дозаторите на сапун и хартиени кърпи, и самите тоалетни.

  "Едно от най-големите оплаквания, които летищата получават, са за тоалетните", каза Донохю.

  DFW се превърна в най-натовареното летище в света според данни на фирмата за анализ на пътуванията Cirium отчасти благодарение на стратегията на American Airlines да концентрира голяма част от полетите през центъра в Тексас.

  Миналата година летището въведе биометрична бордна карта - където лицето на пътника се използва за идентификация - за международните полети и се възползва от затишието в международния трафик, за да въведе системата и за пристигащи пътници.

  Delta Air Lines откри първия биометричен терминал в САЩ в Атланта през 2018 г., а някои летища в Европа и Азия също използват технология за разпознаване на лица. Това обаче предизвика притеснения за расови пристрастия в технологиите, както показа правителствен доклад, а Европейският съюз по-рано тази година обмисли забраната на технологията на обществени места заради проблеми с поверителността на данните.

  Летището в Далас също изпробва нова технологии за по-добро почистване, като се започне от ултравиолетовата светлина, която да убива микробите, преди те да се разпространят в климатичните системи, до разпръскването на електростатичен антибактериален аерозол.

  "Технологията е от решаващо значение, защото може да бъде много ефективна", каза Донохю, но DFW e наело допълнително 150 души, които да дизенфекцират най-посещаваните зони, за да могат пътуващите "да видят пряко и да се успокоят, че взимаме мерки".

  DFW инвестира милиони долари над бюджета си за системите за почистване след избухването на пандемията, като същевременно прекрати около 100 милиона долара от капиталовите програми и намали оперативните си разходи за второто полугодие с около 20%.

  Близо 114 000 пътници преминаха през летището на 11 юли, подобрение от 10 000 на ден през април, но това е все още само около половината от миналогодишните обеми.

  Летището също е тествало безконтактна технология за проверка на температурата на служителите, но понастоящем не планира такава система за пътниците.

  Майкъл Дейвис, който ръководи програмата New Technology Ventures в London Business School, заяви, че технологията ще бъде една от многото промени в летищата, където хората ще искат да прекарват по-малко време в хранене, пазаруване и чакане.

  "Ако съберете всички тези тенденции заедно, се получава нещо, много напомнящо на златния век на самолетните пътувания", каза Дейвис.

  dnevnik.bg

  «  Обратно към всички текстове


 • АНКЕТА
 • НА АРЕНАТА • всички интервюта  »